[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
نشان ملی ثبت رسانه های دیجیتال
..
..

..
ای نماد
..
:: دوره 9، شماره 57 - ( در حال بروز رسانی 1403 ) ::
جلد 9 شماره 57 صفحات 238-225 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی موسیقی‌درمانی بر مهارت‌های اجتماعی کودکان کم‌توان ذهنی آموزش پذیر
احمد منصوری*، دکتر علی ناصری
چکیده:   (298 مشاهده)
با توجه به اینکه موسیقی‌درمانی و سایر مداخلات مبتنی بر موسیقی به‌طور فزاینده‌ای در درمان بالینی کودکان در بسیاری از کشورها به کار می‌روند. این پژوهش باهدف  اثربخشی موسیقی‌درمانی بر مهارت‌های اجتماعی کودکان کم‌توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، دانش آموزان دختر دوره ابتدایی مدارس استثنایی شهر شیراز در سال تحصیلی 1401-1402 بودند. نمونه آماری تعداد80 نفر که از طریق روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و سپس به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش (40 نفر) و گواه (40 نفر) گمارده شدند. داده‌های پژوهش با استفاده از پرسشنامه گرشام و الیوت (1990)  فرم معلم گردآوری و با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری از  طریق نرم‌افزار spss نسخه 26، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. قبل از اجرای مداخله، مرحله پیش‌آزمون، اطلاعات پرسشنامه برای هر دو گروه آموزش و گواه اخذ شد. در مرحله بعد برنامه موسیقی‌درمانی طراحی‌شده در 12 جلسه برای گروه آموزشی به اجرا گذاشته شد و هیچ مداخله‌ای برای گروه گواه صورت نگرفت. پس از اجرای مداخله در مرحله پس‌آزمون، مجدداً اطلاعات پرسشنامه برای هردو گروه آموزش و گواه دریافت شد. اطلاعات دریافت شده در هر دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری و کوواریانس چند متغیری با استفاده از نرم‌افزار مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد موسیقی‌درمانی بر مهارت‌های اجتماعی کودکان کم‌توان ذهنی دختر آموزش پذیر اثربخش است، همچنین تحلیل هریک از ابعاد مهارت‌های اجتماعی نشان داد، این اثربخشی در بعد همکاری بیشترین و در ابعاد خویشتن‌داری و قاطعیت کم‌ترین تأثیر را داشته و در بقیه ابعاد اثربخشی مشاهده نشد. ازاین‌رو نتیجه‌گیری می‌شود، موسیقی‌درمانی به‌عنوان یک مداخله گروهی بر مهارت‌های اجتماعی اثربخش است. پیشنهاد می‌شود، از پتانسیل موسیقی‌درمانی در مدارس استثنایی به‌صورت آموزش تخصصی و بالینی با انتخاب روش‌های مداخله‌ای متناسب با اختلال کودکان بهره گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: مهارت‌های اجتماعی، موسیقی‌درمانی، کم‌توان ذهنی آموزش پذیر.
متن کامل [PDF 1336 kb]   (7 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


منصوری احمد، ناصری علی. اثربخشی موسیقی‌درمانی بر مهارت‌های اجتماعی کودکان کم‌توان ذهنی آموزش پذیر پیشرفت های نوین در علوم رفتاری 1403; 9 (57) :238-225

URL: http://ijndibs.com/article-1-1005-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 57 - ( در حال بروز رسانی 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله پیشرفت های نوین در علوم رفتاری The Journal of New Advances in Behavioral Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4660